Hopp til hovedinnhold

Hva gjør en «observatør» i Snøskredvarslingen?

Publisert: 05.01.2023

Denne uken gjennomføres det siste kurs for nye observatører i Snøskredvarslingen.

Observatørene er på «obstur» i all slags vær, men noen dager er finere enn andre.

Snøskredvarslingen i Norge er avhengig av dyktige observatører som jevnlig leverer nøyaktige observasjoner om snø, vær og faretegn. Observatørene spiller en viktig rolle i å sikre sikkerheten til friluftsfolk, bebyggelse og vei. Det er NVE som har ansvaret for utdanningen, og det utdannes flere nye observatører hvert år.

Hvorfor har noen @obskorps etter navnet sitt i Varsom-appen?

Du har kanskje lagt merke til at noen har @obskorps etter navnet sitt i Varsom-appen eller på www.regobs.no? Det betyr at de er en del av observatørkorpset til NVE og har som jobb å levere jevnlige observasjoner av snødekket slik at varselet skal bli best mulig.

Denne uken gjennomføres det siste kurset før årets kull med observatører er klare for å begynne observatørarbeid. Det er et håndverk som tar lang tid å mestre, men på kurset får alle deltakerne noen grunnleggende ferdigheter som vil videreutvikles de neste årene gjennom regelmessig observatørarbeid.

Observatørene er en svært viktig del av Snøskredvarslingen i Norge

Deres innsats er avgjørende for å sikre sikkerheten til folk som ferdes i fjellområdene. Gode observasjoner av snødekket er viktige for at snøskredvarslerne skal få en god forståelse av nåsituasjonen og lage detaljerte snøskredvarsler. Dette hjelper friluftsfolk og andre som ferdes i fjellområdene til å ta informerte beslutninger om hvor det er trygt å ferdes, og bidrar til å redusere risikoen for ulykker og skredrelaterte hendelser.

Last ned Varsom-appen!

Lurer du på hvor det er skredterreng kan Varsom-appen være et godt hjelpemiddel. Varsom-appen er gratis og har bratthet- og utløpsområder for snøskred. Kartlagene kan brukes under turplanleggingen. Sjekk også SnøskredskolenVarsom.no.