Hva lags terreng skal du på tur i?
Hva slags terreng du legger påsketuren i er avgjørende for om du utsettes for snøskredfare eller ikke. Bruk kartverktøyene som finnes og planlegg for trygge påsketurer.
Gleder du deg til påske og fine turer i fjellet? Start planleggingen allerede nå. Om du unngår snøskredterreng unngår du også å utsette deg for snøskredfare.
Bratt terreng = snøskredterreng = snøskredfare
Om terrenget er 30° eller brattere kan skred løsne av seg selv, eller du og noen i gruppen din kan løse ut skred. Dette kalles løsneområder for snøskred. Om ruten du planlegger går i områder som er 30° eller brattere må du være klar over at du utsetter deg og gruppen din for snøskredfare.
– Det tryggeste er derfor å unngå terreng som er 30° eller brattere, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Solveig Kosberg.
Husk også at terrenget under bratte fjellsider er utløpsområder for snøskred. Om skred løsner over deg kan du bli truffet. Du må være ekstra på vakt dersom snøskredvarselet varsler om naturlig utløste skred, fjernutløste skred eller det er en skiløper eller to i bratta over deg.
Bruk Varsom-appen og bratthetskartene
Varsom-appen gir en oversikt over hvor det er løsne- og utløpsområder for snøskred.
– Last ned appen nå om du ikke har gjort det tidligere. I appen kan du også laste ned offlinekart som du kan bruke om du ferdes steder uten mobildekning, sier Kosberg.
På mange DNT hytter henger også bratthetskartene på veggen og de er tilgjengelig i andre digitale løsninger som SeNorge.no og ut.no
I Varsom-appen finner du også oppdaterte snøskredvarsler for de regionene der vi har daglig, regional snøskredvarsling. Varslene gir deg viktig informasjon du må vurdere om du legger turen inn i skredterreng. Varslene oppdateres daglig.
Utfordrende å finne trygge ruter i alpint terreng
I noen deler av landet er det mye bratt terreng og utfordrende å finne ruter hvor du unngår snøskredterreng helt. Her er tipset å bruke bratthetskartene i kombinasjon med varslene.
– Hvis du har tenkt deg inn skredterreng må du selv gjøre en vurdering på om det finnes noen skredproblemer i det konkrete henget. Vær obs på at dette krever mye kunnskap, og særlig hvis det er vedvarende svake lag i snødekket, tipser Kosberg om.
Andre steder i landet er det enklere å unngå skredterreng, men det betyr ikke at det ikke er skredfare i de hengene som finnes.
– Husk også å holde god avstand til skavler. Skavlbrudd fører i gjennomsnitt til et dødsfall i året, avslutter Kosberg.