Hopp til hovedinnhold

Hvordan bør snøskredterreng se ut på kart?

Publisert: 15.03.2021

Delta i internasjonal undersøkelse om hvilke farger som bør brukes for skredutsatt terreng og farenivåer. 

Mange på topptur må spørre seg om hvor skredutsatt terrenget er. Foto: Rune Engeset

Vi jobber nå med en ny versjon av ATES/KAST, som er en metode for å klassifiser hvor snøskredutsatt terrenget er. Metoden brukes på kart og i turbeskrivelser i bøker og på nettet. Metoden brukes også på kurs og som en del av personsikkerhetssystemet i flere virksomheter. 

Som en del av arbeidet ønsker vi forstå bedre hvordan skredutsatt terreng bør vises på kart og i bøker. Vi inviterer alle som er på tur i snøskredterreng, eller har planer om det, til å svarer på undersøkelsen. Undersøkelsen har fokus på fargebruk, så det er viktig for oss med flest mulig svar også fra personer som ikke har fullt fargesyn - f eks er det mange som ikke ser stor forskjell på rødt og grønt. Vi har også med et spørsmål om hvilke fargenyanser som egner seg best for å vise farenivå (trafikklysfargene).  

Her kan du svare:

https://uitpsych.qualtrics.com/jfe/form/SV_eEcqwCN8HEyLFsO

Undersøkelsen tar ca. 5 minutter. Den er laget av NVE og  UiT Norges arktiske universitet (CARE), i samarbeid med Avalanche Canada, Parks Canada, Simon Fraser University og Montana State University.

Her kan du lese mer om ATES (avalanche terrain exposure scale) og KAST (klassifisering av snøskredterreng). Eller du kan lese denne artikkelen fra 2020 om hvordan vi utviklet den første automatiske metoden for å lage slike kart i Norge

Kontaktperson: Rune Engeset 99038868 / rue@nve.no