Hopp til hovedinnhold

Økende snøskredfare i helgen

Publisert: 08.04.2022

Skredfaren vil være størst på Vestlandet, der det kommer mest nedbør, og det er derfor varslet stor snøskredfare i Romsdalen, Sunnmøre og Indre Fjordane søndag. Det er også varslet betydelig snøskredfare i flere andre regioner, inkludert Troms og Finnmark.

Eksempel på flakskred fra Indre Fjordane. Foto: Regobs / Cubs

Det er kommet mye nysnø i fjellet de siste dagene samtidig som det har dannet seg flere svake lag i snødekket. Lørdag og søndag er det svært mye nysnø i værprognosene, som på et svakt snødekket kan gi svært store naturlig utløste skred.

- Vi anbefaler alle å unngå skredterreng. Det vil si terreng som er brattere enn 30 grader og utløpssoner for snøskred, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Gustav Pless

Årsaken til at snøskredfaren nå øker i flere regioner i Sør-Norge er at det er meldt store mengder nysnø. I noen regioner så vil all nysnøen legge seg over et vedvarende svakt lag som har utviklet seg de siste dagene. Sigbjørn Ytrehus, observatør i Snøskredvarslingen gir i videoen under en situasjonsoppdatering for Indre Sogn der dette svake laget finnes. Problemet er begrenset nå i dag ettersom flaket er forholdsvis tynt, men når all nysnøen som er meldt legger seg oppå, så kan skred bli store.

I Troms og Finnmark er det er fortsatt varslet betydelig snøskredfare gjennom helgen.

Det tar lang tid før vedvarende svake lag stabiliserer seg. Det vil derfor fortsatt være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper så lenge terrenget er over 30 grader. Så lenge situasjonen er slik den er nå, så anbefaler vi alle å unngå skredterreng - advarer Pless