Hopp til hovedinnhold

Roligere vær, men vedvarende problemer

Publisert: 22.12.2019

Selv om været har roet seg inn mot jul, så er det i mange av våre varslingsregioner vedvarende svake lag i snødekket hvor en skikjører kan løse ut større skred.

Takk til observatører, partnere og frivillige som har sendt inn observasjoner. Foto: SimonL@SVV /regobs.

Selv om været mange steder har roet seg inn mot jul, skjer det ting i snødekket som ikke nødvendigvis er positivt for skredfaren.

Vedvarende svake lag

Det er forskjell fra region til region hvilke skredproblemer som er gjeldende: Det har vært mildt i mange regioner, det har snødd og det har blåst. Mange steder har fokksnøen fra helgen stabilisert seg, men sør i landet kommet det inn mer nedbør og litt vind som vil gi myke nysnøflak i lesider. I flere regioner har vi også vedvarende svake lag i snødekket.

- Vi har i løpet av de siste dagene fått inn observasjoner på at det kan være lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket sier vaktleder i snøskredvarslingen, Heidi Bache Stranden.

Noen steder er det lett å påvirke de vedvarende svake lagene, mens de andre steder ligger under massive lag av snø og er vanskelig eller svært vanskelige å påvirke.

- Det som gjør vedvarende svake lag til krevende skredproblem å håndtere et at det ikke er et problem som synes på overflaten, sier Heidi.

Skred som løses ut på vedvarende svake lag har ofte stor evne til bruddforplantning slik at skredene kan bli store. Vær obs på naturens faretegn som ferske skred, drønn og skytende sprekker, men husk at fravær av slike tegn ikke betyr det samme som at det er trygt.

Hva med regioner uten daglig varsling?

Skal du på juleferie til steder hvor vi ikke har daglig, regional snøskredvarsling?

Snødekket i områder hvor vi ikke har daglig regional varsling kan ha de samme problemene som i de områdene varslene dekker. For eksempel vet vi at vi har samme type vedvarende svake lag i snødekket på Kvitfjell som det som er observert i Jotunheimen. 

Snøskredvarslingens råd til deg som ferdes i områder uten daglig, regional varsling er å bruke bratthetskartet i Varsom Regobs appen til planlegge turen og unngå skredterreng, legge inn faretegn og det du ser i Regobs så både du og andre kan dra nytte av det – og ikke minst bruk snøskredskolen for å lære mer om ferdsel i skredterreng.

God jul

Vi i snøskredvarslingen ønsker alle en god jul! Takk til alle observatører, partnere og frivillige som har bidratt til en bedre snøskredvarsling ved å sende inn observasjoner via Varsom Regobs appen.