Sesongstart med svake lag i snøen
Snøskredvarslingen starter med daglig regional varsling den 1. desember, og kan allerede nå si at det er skredproblemet «vedvarende svakt lag» de som drar til fjells må forholde seg til i dagene fremover.
Flere steder har vinteren allerede startet, og fra 1. desember starter også Snøskredvarslingen med daglig, regional snøskredvarsling.
– Vi er glade for å starte sesongen, og gi folk det viktige hjelpemiddelet et snøskredvarsel er for turplanlegging og beredskap, sier seksjonssjef og sjef for snøskredvarslingen Rune Engeset.
Sesongstart med svake lag i snøen
Flere har allerede fått testet ski og brett, og ikke minst har de som har vært til fjells vært flink til å dele observasjoner i Varsom-appen. Det gjør at vi allerede nå vet hva slags snø vi har med å gjøre.
– Skredproblemet folk må gjenkjenne og håndtere i dagene fremover er i hovedsak et vedvarende svakt lag, forteller Emma J. Barfod, vaktleder i Snøskredvarslingen.
Et skredproblem som vedvarende svakt lag kan være vanskelig å oppdage. I helgen og sist uke, har snøen gitt fra seg en haug av faretegn som massive drønn, lange, skytende sprekker og skred som er utløst på avstand (fjernutløste skred). Dette er klare tegn på at snøen er ustabil.
Skredproblemet finnes der det er fristende å legge sporet
Det skal nå generelt mer til å påvirke det enn det det gjorde i helgen, men lagene er der fortsatt og det kan stedvis være lett å løse ut skred. De stedene det er fristende å legge sporet er også der hvor det er skredfare. Vi er fremdeles tidlig på sesongen og snøen er ujevn fordelt i terrenget.
– Utfordringen så tidlig på sesongen ligger i at der man ønsker eller det er mulig å stå på ski er også der snøen er potensiell mest ustabil, sier Barfod.
Små skred kan få store konsekvenser
Lite snø og mye oppstikkende stein gjør at selv små skred kan få store konsekvenser. Et godt råd for sesongstarten er å bruke bratthetskartet i Varsom-appen når du planlegger skituren din.
– Les snøskredvarslene, gjenkjenn og unngå terreng der skredproblemet er tilstede, avslutter Barfod.
Illustrasjonsbildene i saken er hentet fra Regobs / Varsom app de siste dagene, og er tatt av øystein@obskorps, Frankhave og JeanetteG@SVV.