Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Skumle snøskredforhold til tross for moderat snøskredfare

Publisert: 12.01.2023

Til helgen er det varslet moderat snøskredfare mange steder i landet. Likevel er det skumle snøforhold, særlig på Østlandet og i Nord-Norge. NVE oppfordrer alle som skal ut på tur i disse områdene til å unngå bratt terreng.

Snøskred som løsnet i et vedvarende svakt lag ved bakken i Jotunheimen onsdag. Dette svake laget vil fortsatt være et problem i helgen.

Det kan for mange oppleves som et paradoks. Grunnen til at det er skumle forhold er et skredproblem som er spesielt vanskelig å vite hvordan man skal håndtere – dette kalles vedvarende svake lag.

 – Akkurat nå er det mange steder mulig å løse ut snøskred på lang avstand. Under slike forhold anbefaler vi alle å holde god avstand til alt bratt terreng – altså 30 graders helning eller mer. Bruk gjerne Varsom-appen når du planlegger tur, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE Håvard Toft

Foto: Johannes Brye

Vedvarende svakt lag er som et minefelt

Ved moderat snøskredfare kan man ikke stole på at man ser eller hører faretegn før det smeller. Sjansen for løse ut et snøskred er mindre enn ved høyere farenivåer, men hvis man gjør det kan skredene likevel bli store.

–  Selv om snøskredfaren er moderat, så kan problemet med vedvarende svake lag beskrives som et minefelt. Det er umulig å se hvor man kan løse ut skred med det blotte øye og mange steder vil det gå helt fint. Trår du derimot feil, kan konsekvensen bli store, sier Toft.

 

Dette er «vedvarende svake lag»

Vedvarende svakt lag er det skredproblemet som tar flest liv.

Snøen består av flere lag. Noen lag er mykere/svakere enn de andre, det kalles svake lag. Hvis det er sammenhengende snø (flak) som ligger over et svakt lag kan det gå flakskred. 

Alle svake snølag kan være farlige, det spesielle med vedvarende svake lag er at det gjerne varer mye lenger enn andre skredproblemer. Svake lag i fokksnø stabiliseres for eksempel etter et par dager, mens vedvarende svake lag kan være ustabile i uker og måneder hvis vi er uheldige.

Noen stikkord:

  • Det er typisk at skredene løses ut på avstand – altså fjernutløsning. Noen ganger kan skredene bli veldig store.
  • Det er veldig vanskelig å vite hvor det er trygt, uansett hvor lang erfaring man har med å vurdere snøen.
  • Vedvarende svake lag kan dannes raskt hvis forholdene ligger til rette for det. Noen ganger er en klar natt nok til å lage skikkelig skumle forhold.
  • Selv om det svake laget kan oppstå fort, kan det dessverre vare lenge når det først har blitt dannet. Derfor navnet. De kantete formene på snøkrystallene fester seg dårlig til hverandre. Er det kaldt i snøen kan de holde seg kantete og ha dårlig feste til hverandre i lang tid.
  • Rådet under slike forhold er å holde seg unna alt skredterreng, det vil si alle løsneområder som er battere enn 30 grader, og alle utløpsområder under slike heng – også når det er meldt moderat snøskredfare.