Snøskredvarslingen jobber også i julen
Sånn som mange andre her i landet, jobber vi også i julen. Skredfaren tar ikke juleferie og det gjør ikke snøskredvarslingen heller. Fire av våre 32 skredvarslere lager et varsel på julaften som gjelder for første og andre juledag. Varselet publiseres senest kl. 1600 og da blir det likevel tid til både presanger, dans rundt juletreet og pinnekjøtt.
Hvem er vi?
Akevitt blir det lite av, fordi skredvakten, som bestå av tre skredvarslere og en skredmeteorolog som også skal lage varsel i romjula. I tillegg er vårt observatørkorps, som består av 120 kvinner og menn, ute både i julen og romjula for å sende inn snø- og skredobservasjoner fra hele lande.
Vi som er snøskredvarslere jobber både i NVE, i Statens Vegvesen og på Meteorologisk Institutt. Vi er geologer, geografer, hydrologer og tindevegledere. Vi sitter både i Oslo og mer fjellsentralt som i Sogndal, Molde, Lofoten og Tromsø.
Vårt observatørkorps jobber deltid for oss. Mange har skred som sitt yrke, enten som rådgivere, forskere eller fjellførere. Noen jobber som redningsmenn, i militæret eller er ansatt i kommunen. Det vi alle har til felles er at vi er glade i å ferdes i vinterfjellet og at vi er over gjennomsnittet interessert i skred. Vi trives særdeles godt i vårt felleskap som er et veldig inkluderende og kunnskapsrikt skredmiljø i Norge.
Julens hovedbudskap
— I snøskredvarslingen jobber vi hardt og målrettet for å minimere snøskredulykker. Vi ønsker å bidra til et samfunn med aktivt og trygt friluftsliv og god trafikkavvikling, sier Rune Engeset, leder for snøskredvarslingen hos NVE.
— Samtidig tror vi at et skredvarsel som er nøyaktig, lærerikt og mye brukt, øker aktsomheten rund skredfare og skaper interesse for å lære mer om snøskred og tygg ferdsel sier Engeset.
Husk at et skredvarsel er ikke en fasit! Et varsel beskriver snøskredfaren i de mest utsatte delene av en stor region og kan ikke ta hensyn til lokale forhold, både med tanke på snø- og værforhold,
— Det er derfor opp til deg hvordan du tilpasser egen risiko i skredutsatt terreng ved å velge når, hvor og hvordan du ferdes forklarer Heidi Bach Stranden, som er vaktleder i snøskredvarslingen på julaften.
Hvordan skal du bruke skredvarselet?
Vårt skredvarsel skal du først og fremst bruke som turplanleggingsverktøy. Sjekk hva skredproblemet er, hvor utbredd det er og spør det selv om du er i stand til å gjenkjenne det. Bare hvis du er sikkert på at du klarer å gjenkjenne skredproblemet i terrenget, har du mulighet til å unngå det. Bratthets- og utløpsområdekart i Varsom Appen hjelper deg med å finne turer som enten ligger utenfor områder hvor skredproblemet er til stedet, eller som unngår skredterrenget totalt.
Hvordan kan du øve på å anvende skredvarselet på tur?
Vi anbefaler å sjekke kontinuerlig om skredfarevurderingen i skredvarselet passer overens med det du opplever og observerer underveis. For å hjelpe deg med å forbedre din evne til å vurdere hvor utsatt valgt topptur er i forhold til både skredterreng og skredfare, kan du øve på det i vårt interaktivt grunnkurs fra Varsom Snøskredskolen.
Julens ønskeliste
Vi ønsker dere alle en fantastisk topptursesong med masse løssnø og fin utsikt sammen med gode venner og familie! Ikke la ønsket om den tøffeste nedkjøringen styre deg. Valg av trygge alternativer er lurt dersom man er usikkert på skredfaren. Hold dere oppdatert på varsom.no!