Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarslingssesongen er i gang

Publisert: 30.11.2018

Snøskredsesongen er i gang! Fra og med i ettermiddag kan du daglig sjekke snøskredvarsel for din region på varsom.no. Det kan du gjøre helt frem til sesongslutt 31. mai.

Foto: Kåfjord i Nord-Troms 29.11. Fotograf: Jan Arild Hansen.

Gjør det til en god vane å sjekke snøskredvarslet for neste dag kl.16, når det er rykende ferskt, og lag deg en god turplan ut i fra de gitte forholdene. Les mer om turplanlegging på Snøskredskolen på varsom.no.
 
Kort om snøskredforholdene

Svalbard:

På Svalbard er det betydelig skredfare. Det har kommet mye snø og det er fare for naturlig utløste skred. Vi så det derfor som nødvendig å begynne å varsle en dag før planlagt for denne regionen.

Nord-Norge:

I Nord-Norge har det nå snødd jevnt og trutt i en drøy uke. Før dette, var det stort sett bar bakke i Nord. Flere fikk kost seg i fin og lett nysnø den siste uken, men flere møtte også på skredfaretegn som ferske fokksnøansamlinger som sprekker opp rundt skiene. Enkelte små skred har blitt utløst i fokksnøen. Nå har imidlertid mildværet kommet og gjort snøen våt og noen steder har mye av snøen smeltet bort, spesielt ved kystnære strøk. Når snøen blir våt er det fare for naturlige utløste våte skred.

Sør-Norge:

Snøen som kom i store deler av Sør-Norge i oktober har for det meste smeltet bort, men det ligger noen fonner og flekkvis snø igjen i høyfjellet over ca 1000-1200 moh. For det meste består denne snøen nå av sammenfrosne smelteformer og utgjør hard bærende skare. Det kalde været i slutten av november har gitt mye overflaterim, særlig i lavere terrengformasjoner og skyggesider. Mildvær siste dager har trolig tatt knekken på dette bortsett fra kanskje i de høyeste fjellområdene. Jotunheimen har mye terreng over 1200 moh., her finnes det også svake lag av kantkorn i snødekket fra oktober.

Det er meldt snø i fjellet i Sør-Norge framover, mest på Vestlandet sør for Stadt. Dette kan føre til enkelte ustabile fokksnøflak med dårlig binding til den harde oktobersnøen som ligger igjen enkelte plasser i høyfjellet. Ellers er det generelt lite snø, selv høyt til fjells og lav skredfare i Sør-Norge.



Skredstørrelsene endrer navn

 Den synligste endringen for leserne av varslene våre er at navnene på skredstørrelsene er blitt mer forståelige og gir en bedre beskrivelse av faren.

 I dag skyldes de fleste ulykkene toppturer og skuterkjøring, og skred av størrelse 2 og 3 er dødelige for disse gruppene. Tidligere ble disse skredstørrelsene kalt “små” og “middels”, som dårlig kommuniserte hvor farlig slike skred var. Navnene var ikke intuitive for brukere innenfor friluftslivet, ofte ble det brukt en for høy størrelse når skredstørrelse skulle beskrives. Endring av navnene, men ikke størrelsestallet, gjør at størrelsen kan kommuniseres mye bedre til og i brukergruppene som har flest dødsfall. For mer info om skredstørrelser, sjekk http://www.varsom.no/snoskredskolen/snoskredvarselet-forklaring/snoskredstorrelser/

Med ønske om en vinter med masse god og trygg snø!

Snøskredvarslingen