Hopp til hovedinnhold

Vedvarende svakt lag og usikre værprognoser

Publisert: 15.12.2022

Vedvarende svakt lag er skredproblem over hele landet nå. Dette skredproblemet tar flest liv og er vanskelig å forholde seg til siden det er umulig å se på overflaten.

Snøskredskolen har nå en ny artikkel for å gi deg litt tips til hvordan du kan gjenkjenne disse skumle snølagene. Les og ta fram spaden!

Sprekk fra Lyngen. Graver du her finner du sannsynligvis et vedvarende svakt lag. Foto: Finn@obskorps

Link til artikkel: Gjennkjenne vedvarande svake lag og lagdelingar i snødekket | Varsom.no

 

Status for snøskredfaren foran helga:

Nord-Norge

Ved inngangen til helga er det betydelig snøskredfare store deler av Nord-Norge. Det er lett å løse ut skred.

- Skred kan også løses ut på avstand, så hold god avstand til bratt terreng, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen i NVE Gustav Pless.

Skredproblemet er et vedvarende svakt lag som ligger under fokksnøen (snø vinden har lagt fra seg i leområder). Værprognosene er usikre de neste dagene pga polare lavtrykk, så hold deg oppdatert på varsom.no.

Nordvestlandet

På Nordvestlandet avhenger skredfaren de neste dagene av hvor mye snø og vind som kommer. Nysnøen vil legge seg på et svakt snødekke av rim og kantkorn som er en følge av kulden den siste tiden.

- Værprognosene er usikre. Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no, forholdene kan endre seg raskt, påpeker Gustav Pless.

Rimkrystallene er flotte, men snør de ned kan de bli skikkelig farlige. 

Sør-Norge sør for Stadt

I Jotunheimen er det moderat snøskredfare. Vær obs på at det er lett å løse ut skred noen steder, og at skredene kan bli store nok til å være farlige for en person til tross for relativt lite snø.

I resten av Sør-Norge er det lite snø og liten snøskredfare.

NB: Værprognosene er spesielt usikre over hele landet i dagene inn mot helga, hold deg oppdatert været og på varsom.no!