Snørapport per 18. januar: Full jubel! Mer snø enn normalt i store deler av Sør-Norge!
I store deler av Sør-Norge er det nå mer snø enn vanlig. Her er det ingen grunn til å henge med hodet! Finn i stedet frem skiene og la deg trollbinde av det vakre vinterlandskapet.
Full jubel og idyll på Sør- og Østlandet
På Sør- og Østlandet kom det, som kjent, en real dump med snø tidligere i denne uken. I sentrale områder rundt Oslo er det flere målestasjoner som fikk 30 -40 cm snø bare i løpet av tirsdagen. Lenger sør på Sørlandet var det flere målestasjoner som fikk 40 -50 cm i løpet av et døgn. Dette er fantastiske mengder sett i lys av at det går år mellom hver gang det dumper ned så mye snø på en gang, og ikke minst for alle som har fjorårets snøforhold friskt i minnet. NVEs målestasjon på Brunkollen i Bærumsmarka utenfor Oslo har vært i drift siden 1983. I år er det foreløpig like mye snø der (målt i mm vann) som vinteren 2009/2010. Bare under OL-vinteren i ’94 var det mer snø der enn det det var i 2010 og er nå. Her er det så visst ingen grunn til å sitte inne å surmule! I gjennomsnitt er det 30 cm snø 250 moh i Østfold, mens Oslo og Akershus i gjennomsnitt har 50 cm og Vestfold klinker til med 70 cm i gjennomsnitt i tilsvarende høydenivå.
Også andre steder på Østlandet bugner det av snø, og det er mer snø enn normalt mange steder. I gjennomsnitt er det nå 70 cm snø i 1000 meters høyde i Hedmark. Detet er 50% mer enn vanlig og nok en god grunn til ikke å sitte inne for å surmule. I Oppland og Buskerud er det også rundt 70-80 cm snø i gjennomsnitt 1000 moh. Sammenliknet med normalt er ikke det like episk, men det er like fullt mer snø enn vanlig. I Telemark og Agder er gjennomsnittlig snødyp henholdsvis 95 og 150 cm. I fjellet er dette helt normalt, men det er særlig i lavlandet at snømengdene i år er større enn vanlig. At målestasjonen til MET på Gjerstad, 250 moh, har 96 cm snø skjer år om annet, men stort sett ikke før ut i februar og mars. Sist gang det var over 95 cm på denne målestasjonen 18. januar var i 2014 og 2009.
Mer snø enn vanlig i vest
I Rogaland er snømengdene generelt omtrent som normalt, men snøgrensen går ved havnivå flere steder. I fjellet (1000 moh) er det i gjennomsnitt 170 cm, som også skulle være tilstrekkelig for de fleste.
Bergenserne kan også juble for snø til havnivå, og setter de seg på toget til Voss og videre opp til vår målestasjon i Myrkdalen kan de bivåne hele 1,5 m snø. Data fra NVEs målestasjon i Myrkdalen –Vetlebotn viser også at snøen er relativt tung og vannmengden som ligger der utgjør 650 mm regn eller 650 kg/m2 om du har hyttetaket i tankene…..
1000 meter over havet er det i gjennomsnitt 160-180 cm snø i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, men målestasjoner viser at det kanskje er mer snø i Møre og Romsdal enn det snøkartene har fått med seg. Uansett er det mer snø enn vanlig, og at det er mellom 50 % og dobbelt så mye snø om vanlig over store områder på Vestlandet er slett ikke et dårlig estimat. Her er det med andre ord også grunn til full jubel, og tenker du å bruke snøen til å gå en fin, fin topptur i fjellene, husk for all del å lese snøskredvarslene på varsom.no.
Mye å juble for i Trøndelag også
Over 500 moh er det mer snø enn vanlig i Trøndelag. 1000 meter over havet er det i gjennomsnitt ca 80 cm og det er særlig i de sørlige fjellområdene at det er mer snø enn vanlig. Lenger nord er snømengdene omtrent på det jevne, og snømålestasjonene våre på Svarttjørnbekken utenfor Trondheim og Namsvatn nord i Trøndelag viser nettopp at snømengdene er på det jevne +/-. Likefullt, det rapporteres om knallgode forhold i løypenettet omkring Trondheim, så det er grunn til snø-jubel også her.
Gjemt under skaren er det en del snø i Nord
Lenger nord, i Nord-Norge, startet vinteren bra, og stedvis er det mer snø enn vanlig. Skiføret er for øyeblikket preget av hard skare og lite ny løs snø, så jubelen over vinter og snø sitter litt lenger inne for skifolket i nord enn for det boblende entusiastiske skifolket i sør. I gjennomsnitt, i 1000 meters høyde, ligger det 80 -120 cm snø, mest i Nordland. Så bare det kommer litt ny løs snø på toppen, kan det være grunn nok til å slippe jubelen løs i nord også.
Snørapporten er basert på en gjennomgang av tilgjengelige snømålestasjoner fra NVE og MET, og ikke minst snøkartene på seNorge. Snøkartene våre på seNorge gir deg en fullstendig oversikt over snøforholdene i landet, en kikk innom på kartene på nettsiden www.senorge.no anbefales.