Hopp til hovedinnhold

Uvanlig lite vann i deler av Nord-Norge og mye vann på Sør- og Østlandet

Publisert: 07.08.2024

Grunnvannsnivået er lavt og synkende i deler av Nord-Norge, noe som fører til stedvis liten vannføring i bekker og elver. På Sør- og Østlandet er situasjonen preget av høyt grunnvannsnivå og uvanlig stor vannføring for årstiden.

Lite vannføring i Østervikelva i Evenes kommune 25.07.2024. Foto: Tore Landsem, NVE.

Det er store kontraster i Norge. Mens grunnvannsnivået er svært lavt og synkende i deler av Nord-Norge, er grunnvannsnivået høyere enn normalt på Sørlandet og Østlandet. Det er relativt normalt grunnvannsnivå i Midt-Norge og på Vestlandet.

Beregnet og målt grunnvannstand
Figur 1. Til venstre: Beregnet og målt (sirkler) grunnvannstand den 29. juli 2024. Til høyre: Målt vannføring (sirkler) og beregnet grunnvannstand den 29. juli 2024. Verdier er i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand og vannføring for samme dato i referanseperioden 1981-2010. Kilde: senorge.no. Klikk på figuren for et større bilde.

Svært lavt grunnvannsnivå og lite vannføring mange steder i Nord-Norge

Som figuren ovenfor viser, er grunnvannsnivået og vannføringen i elver og bekker den 29. august 2024 stedvis svært lav for årstiden i flere områder fra Nordland til Finnmark.

- Situasjonen i slutten av juli er preget av stedvis lavt eller svært lavt, og synkende grunnvannsnivå i deler av nordre Nordland, Troms og ytre Finnmark. Det lave grunnvannsnivået fører til at det er lite vann i mange elver og bekker, sier hydrogeolog Hervé Colleuille

Lite nedbør har allerede ført til skogbrannfare i store deler av Nordland, Troms og Finnmark. Hvis det tørre været vedvarer, kan det føre til utfordringer med vannforsyning utover sommeren.

- Situasjonen per i dag er ikke dramatisk. Vi har foreløpig ikke hørt om problemer med vannforsyning, men hvis dagens værtype med svært lite nedbør og varmt vær fortsetter utover sommeren, kan dette føre til en rekke utfordringer for fiske, landbruk og vannforsyning, tilføyer Colleuille.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppfordrer derfor eiere av settefiskanlegg, vannverkseiere og brønneiere i Nord-Norge som tidligere har hatt problemer med vannforsyning, til å følge med på vannstanden i brønner og vannmagasin med tanke på forsyningsberedskap utover sommeren.

Det tørre været i Nord-Norge fortsetter

Årsaken til stedvis lavt grunnvannsnivå og lite vannføring i elver er at det har vært en vinter og vår med lite snø i fjellet, samt tørt og varmt vær i juli, med mindre nedbør og høyere fordampning enn normalt. Ifølge observasjoner fra Meteorologisk institutt (MET) har det falt mye mindre nedbør enn normalt flere steder i Nord-Norge hittil i juli. På METs nedbørstasjon Katterat i Narvik falt det hittil i juli 58% av normalen. I Lenangsstraumen i Troms er det registrert 21% av normalen. Værprognosene viser også lite nedbør for den kommende uken.

- De siste værprognosene tyder på at det denne uken kan komme noe nedbør, men det blir trolig bare små mengder, og temperaturen vil bli omkring normalen for årstiden, sier statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt. Fra neste uke (05. august-) antyder værprognosene høyere temperatur enn normalen, men økende mulighet for regn, særlig i den vestlige delen av Nord-Norge.

Svært høy grunnvannstand på Sør- og Østlandet

I motsetning til Nord-Norge er situasjonen på Sør- og Østlandet preget av høy grunnvannstand som følge av mye regn og regnbyger de siste ukene.

- Det er svært høy grunnvannstand flere steder på Sør- og Østlandet. Det ventes heldigvis lite regn de nærmeste dagene. Ved mye regn vil en situasjon med høy vannmetning i bakken medføre fare for rask økning i vannføring og flom i elvene og bekkene, sier flomvakt i NVE, Thomas Væringstad.

Figur 2. Kart over beregnet grunnvannstand, hhv. 01. juli, 29. juli og 07. august 2024. Verdier er i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i referanseperioden 1981-2010.
Figur 2. Kart over beregnet grunnvannstand, hhv. 01. juli, 28. juli og 07. august 2024. Verdier er i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i referanseperioden 1981-2010. Grunnvannstanden er simulert ved bruk av HBV-modellen. Kilde: senorge.no. Klikk på figuren for et større bilde.

Kontakt: