Fjellråd fra snøskredvarslingen

Publisert:

Hovedredningssentralen har oppfordret oss til å utsette toppturene for å ikke øke belastningen på et allerede utsatt helsevesen. Her kommer noen råd fra oss i snøskredvarslingen:

Søk mot mindre bratt terreng og respekter skredvarselet. Det er ikke nå redningstjenestene skal bruke tid å få deg ned fra bratte fjellsider. Foto: urpu/regobs

 

Uvær har ført til betydelig og stor skredfare i flere regioner i helgen, og mange steder har det vært mindre hyggelig å ferdes ute. Søndag kom også Hovedredningssentralen med en oppfordring til å utsette toppturen. Å dra til fjells utenfor egen kommune er vi også frarådet.

Samtidig er det mange som tenker at en liten luftetur til et nærliggende fjell er innafor. Om du tar deg en rusletur til fjells er våre råd:

  • Søk mot mindre bratt terreng. Det er ikke nå redningstjenestene skal bruke tid å få deg ned fra bratte fjellsider.
  • Respekter snøskredvarslene på varsom. Fare for naturlig utløste skred betyr for eksempel at du bør holde deg unna både løsneområder og utløpsområder. Vedvarende svake lag betyr ofte at skred kan fjernutløses fra slakere terreng. Du kan lese mer om ferdsel i og utenfor skredterreng på snøskredskolen.
  • Ta med utstyr for å hjelpe deg selv og andre.
  • Gå ikke lengere til fjells enn at du kan komme deg tilbake for egen maskin.

Snøskredvarslingen er definert som en samfunnskritisk funksjon, og selv om dere er bedt om å utsette toppturene, vil vi opprettholde normal varsling og observering med tanke på beredskap, skredutsatte veier og infrastruktur.  Observatørene våre gjør en verdifull innsats for å gi oss informasjon om snøforholdene i fjellet og har faste, godkjente observasjonsturer.