Sesongstart for snøskredvarslingen 21/22
I dag starter Snøskredvarslingen sin tiende sesong med daglig oppdaterte snøskredvarsler. Varslene finner du på Varsom.no
Snø i fjellet og varslingsstart
Når snøskredvarslingssesongen starter i dag, 1.desember, er nesten hele landet dekket av snø og i fjellet har de ivrige allerede prøvd skiene.
– Om du tenker deg på ski på Nordvestlandet i dag kan du få riktig så fine forhold i dag. Vær likevel obs der om nysnøen har bundet seg til flak. Dette flaket kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn og rim. Enkelte steder kan det derfor være lett å løse ut skred, sier vaktleder og snøskredvarsler i NVE, Jostein Aasen.
I Nord-Norge består også snødekket mange steder av vedvarende svake lag av kantkorn og rim. Der hvor det ligger flak av fersk fokksnø over dette svake laget kan det være lett å løse ut skred.
– Det er fremdeles tidlig på vinteren og husk at selv små skred kan være farlige, særlig nå som det er mye oppstikkende steiner og åpne bekkedaler, minner Aasen om.
Han kommer også med en advarsel:
– Allerede torsdag venter vi en markert økning i skredfaren over mesteparten av landet på grunn av sterk vind fra nord, sier Aasen.
Tørrtrening før start
Før du tar turen til fjells for første gang denne sesongen, frisk opp kunnskapen om snø og snøskredfare på www.varsom.no/snøskredskolen. Terrenget ute i naturen har ikke endret seg siden i fjor, men skiformen, skiferdighetene og skredvurderingene trenger kanskje en oppvarmingsrunde eller tre før du er på nivået fra sist vinter. Bruk bratthetskartene i Varsom Regobs-appen som et hjelpemiddel når du planlegger neste skitur.
– Og som en førjulsgave til dere som liker å ferdes i områder uten dekning: nå er offlinekart tilgjengelig i Varsom Regobs appen, sier Aasen.
Del dine obervasjoner med oss
Har du sett ferske snøskred? Eller andre faretegn, som sprekker i snødekket, drønnelyder eller kraftig snøfokk? Hvor mye snø, hva slags snø og hvor går snøgrensen der du er?
Del det du ser i Varsom Regobs-appen. Da deler du informasjon om snø- og skredforhold med andre, og hjelper oss i snøskredvarslingen med å lage gode snøskredvarsler.