Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 01.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Mai begynner med svært vinterlige forhold i fjellet, og fortsatt snøbyger og vind fra NV vil føre til mer pålagring i de samme leområdene som har fått mye fokksnø de siste dagene. Det er usikkert hvor mye snø som kommer, men i områder med mye vindtransport av snø kan det forekomme noen naturlig utløste skred i leområder. Hvis sola kommer fram kan den også varme opp snødekket i bratte solvendte sider og føre til naturlig utløste skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har vært perioder med snøbyger den siste uka, og det har kommet 10-20cm nysnø som har lagt seg over et solid skarelag etter mildvær i midten av april. Torsdag ettermiddag og kveld ventes kraftige snøbyger og mye vind fra NV-N.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken. I lavlandet er laget gjennomfuktet og på vei mot avrunding, og det skal mye til for å få påvirke det svake laget nå.

Fjellvær, 30.04.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om kvelden. -10 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Stor usikkerhet i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 01.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS