Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 01.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte brattheng.

Skredfarevurdering

Mai begynner med svært vinterlige forhold i fjellet, og fortsatt snøbyger og vind fra NV vil føre til mer pålagring i de samme leområdene som har fått mye fokksnø de siste dagene. Det er usikkert hvor mye snø som kommer, men i områder med mye vindtransport av snø kan det forekomme noen naturlig utløste skred i leområder. Hvis sola kommer fram kan den også varme opp snødekket i bratte solvendte sider og føre til naturlig utløste skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært perioder med snøbyger den siste uka, og det har kommet 10-20cm nysnø som har lagt seg over et solid skarelag etter mildvær i midten av april. Torsdag ettermiddag og kveld ventes kraftige snøbyger og mye vind fra NV-N.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken. I lavlandet er laget gjennomfuktet og på vei mot avrunding, og det skal mye til for å få påvirke det svake laget nå.

Fjellvær, 30.04.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om kvelden. -10 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Stor usikkerhet i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 01.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS