Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 04.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker i solsidene utover dagen når nysnøen blir fuktig. Unngå bratte leområder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan den ligge på svakt kantkornlag

Skredfarevurdering

Det har dannet seg et lag med små kantkorn mellom den gamle skaren og nysnøen fra siste uke. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, men foreløpig er det ikke observert noe særlig faretegn knyttet til dette. Det er likevel lurt å være obs på at det kan være lett å løse ut skred i fokksnø enkelte steder, selv om den nå har fått tid til å stabilisere seg. Fjernutløsning av skred kan også være mulig.

Der sola kommer frem vil den varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, men det kan heller ikke utelukkes at soloppvarming kan utløse større flakskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært perioder med snøbyger den siste uka, og det har kommet 10-30cm nysnø som har lagt seg over et solid skarelag etter mildvær i midten av april. Torsdag og fredag var det tidvis kraftig vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i fokksnøflak av ulik hardhet. Vindutsatte steder er avblåst til skare.

I nærheten av Billefjord er det observert et lag med små kantkorn mellom skare og fokksnøen fra den siste uka. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, og foreløpig er det ikke observert skred eller andre faretegn som knyttes til dette.

Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken, men dett er svært vanskelig å påvirke dette nå.

Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -4 °C på 700 moh. Klarvær.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -17 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS