Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker i solsidene utover dagen når nysnøen blir fuktig. Unngå bratte leområder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan den ligge på svakt kantkornlag

Skredfarevurdering

Mange solsider har trolig rast ut de siste dagene, men skavler og våte skred på grunn av solinnstråling kan fortsatt løsne av seg selv i enkelte sider. Våte flakskred kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola.

Der snødekket er tørt, kan det finnes et nyutviklet kantkornlag under snøen som kom forrige uke. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men tilstedeværelse av kantkorn i nysnøen eller rundt skare, vil gjøre at stabiliseringsprosessen i noen heng tar lengre tid og at skredproblemet vedvarer. En forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales.

En liten vindøkning om kvelden kan føre til at det dannes små, ferske fokksnøflak i nye leheng mot vest.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 05.05.2021

Det har vært perioder med snøbyger den siste uka, og før helgen kom det 10-30 cm nysnø som la seg over et solid skarelag etter mildvær i midten av april. Tidvis var det også kraftig vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i fokksnøflak av ulik hardhet. Vindutsatte steder er avblåst til skare.

I nærheten av Billefjord ble det i helgen observert et lag med små kantkorn mellom skare og fokksnøen fra den siste uka. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, og foreløpig er det ikke observert skred eller andre faretegn som knyttes til dette.

Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken, men det er svært vanskelig å påvirke dette nå.

Fjellvær, 05.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS