Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Vindøkning og litt nysnø utover dagen fører til at det i leheng vil dannes ferske fokksnøflak som lett kan påvirkes. I naboregionen Vest-Finnmark er det siste tiden observert utvikling av kantkorn i overflaten. Dette er trolig mindre utbredt i denne regionen, men om de skulle finnes og får føyke ned, så vil det kunne utgjøre et nytt skredproblem. Flak som blir liggende over et slikt kantkornlag vil være svært lette å løse ut, så vær oppmerksom der det dannes fersk fokksnø. Vær fortsatt oppmerksom på at det enkelte steder kan være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke. Flakskred som utløses på dette laget kan forplante seg langt og bli store.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke kom det endel nysnø i kombinasjon med en del vind fra NV, så nysnøen ble flyttet inn i leområder og bundet i fokksnøflak av ulik hardhet. Siste dagers klarvær har sannsynligvis fuktet snøoverflaten der sola har tatt tak. Vindutsatte steder er avblåst, men i skjermede formasjoner finnes mer snø.

I nærheten av Billefjord ble det forrige helg observert et lag med små kantkorn mellom skare og siste fokksnø. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, og foreløpig er det ikke observert skred eller andre faretegn som knyttes til dette. Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken, men det er svært vanskelig å påvirke dette nå.

Fjellvær, 06.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Nedbør fra øst om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS