Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 08.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Lørdag ventes en god del nedbør i regionen, særlig på indre strøk. Dette vil føre til økt pålagring av snødekket, og i enkelte leheng der vinden tar kan det dannes ferske ustabile fokksnøflak. Det kan også enkelte steder være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke, og man skal være særlig varsom der den ferske fokksnøen har lagt seg over områder med kantkorn eller overflaterim fra tidligere i uken.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Avblåst ned til rabber, men fortsatt godt med snø i lune formasjoner og endel skavler. Solen har påvirket snødekket godt i sørvendte heng den siste tiden.

I nærheten av Billefjord ble det forrige helg observert et lag med små kantkorn mellom skare og siste fokksnø. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget, og foreløpig er det ikke observert skred eller andre faretegn som knyttes til dette. Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn/begerkrystaller ved bakken, men det er svært vanskelig å påvirke dette nå.

I naboregionen Vest-Finnmark ble det observert overflatekant og rimkrystaller etter klarværet tidligere i uken. Det er sannsynlig at dette også finnes enkelte steder i denne regionen.

Fjellvær, 07.05.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Nedbør fra øst om ettermiddagen.

Fjellvær, 08.05.2021

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør på indre strøk

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS