Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 26.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt lommer av ustabil fokksnø som det kan være lett å løse ut skred i.

Noen steder finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekke, særlig i indre deler av regionen. Utbredelsen av dette laget er ukjent, men vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede. Her kan fjernutløsning være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag og torsdag kom det 5-30 cm nysnø i regionen sammen med kraftig vind fra nordøst. I ytre strøk er gammel snø påvirket av mildvær under ca 200 moh.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Det har også blitt observert kantkorn langs bakken.
I Honningsvåg har regn tidligere i desember nøytralisert kantkornet under ca. 200 moh, i indre strøk ventes de fortsatt være til stede selv på lav høyde.

Torsdag ble det observert drønn i snøen i Porsanger.

Fjellvær, 25.12.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst. -16 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.12.2021

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -15 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS