Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 27.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng hvis du hører drønnelyder eller ser at det sprekker opp i snødekket. Dette er tegn på at du påvirker vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Mange steder finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, særlig i indre deler av regionen. Dette ligger stort sett under hard fokksnø og er vanskelig å påvirke, men der overliggende snø er tynn og/eller myk kan det være lett å løse ut skred. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede. Fjernutløsning kan være mulig.

Litt nysnø ventes ikke å føre til noe skredproblem så lenge det ikke er vind som legger den opp i fokksnøflak.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet en god del nysnø de siste dagene, særlig i ytre strøk. Det har også vært perioder med kraftig vind fra omkring nordøst.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Det har også blitt observert kantkorn ved bakken.

Det er generelt lite observasjoner fra indre deler av regionen, men torsdag ble det observert drønn i snøen i Porsanger.

Fjellvær, 26.12.2021

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -15 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 27.12.2021

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -18 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS