Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 04.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Flakskred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø, og potensielt på vedvarande svake lag. Unngå skredterreng med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Flakskred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø, sidan det framleis er meldt sterk vind og noko snø. Det er usikkert om det også kan løysast ut flakskred på vedvarande svake lag i snødekket. Den siste tida har det vore vanskeleg, men dette kan ha endra seg grunna auka last på snødekket dei siste dagane. Om det har det, kan fjernutløysing av skred vere mogleg.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind frå søraust har dei siste dagane gitt transport av snø. Der det ikkje er avblåst, er truleg snøoverflata vindpakka hard.

Lenger ned i snødekket finnast det svake lag. Det er både nedføyka kantkornlag frå kuldeperioda i slutten av november, samt kantkornlag danna rundt skare.

Mandag gjekk det eit naturleg utløyst skred på veg ved Kåfjorden.

Generelt er det eit tynt snødekke.

Fjellvær, 03.01.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -16 °C til -13 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med sørøst sterk kuling utsatte steder.

Fjellvær, 04.01.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -17 °C til -14 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS