Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 07.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Flakskred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø, og på vedvarande svake lag. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Fokksnøflak finnast i mange himmelretningar sidan det har vore sterk vind frå skiftande retning og litt påfyll av snø heile veka. Vedvarande svake lag kan påverkast, enten av menneske eller grunna auka last av snø. Skred på slike lag kan fjernutløysast og skredstørrelse er avhengig av kor mykje snø som har samla seg i relevante heng.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Der det ikkje er avblåst, er det vindpåverka snø med varierande hardheit.

Djupare i snødekket finst det vedvarande svake lag. Det er både nedføyka kantkornlag, samt kantkornlag danna rundt skare. Observasjonar som drønn og stabilitetstestar visar at desse kan påverkast, men lettast er det i indre delar av regionen.

Mandag til onsdag har det gått skred på vegen mot flyplassen i Honningsvåg, på vegen til Havøysund, og på vegen ved Kåfjorden.

Fjellvær, 06.01.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om formiddagen. -17 °C til -12 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 07.01.2022

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -21 °C til -11 °C på 700 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling. Usikre nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS