Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 08.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Flakskred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø, og på vedvarande svake lag. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løses ut i fersk fokksnø og på vedvarende svake lag. Fokksnøflak finnes i mange himmelretninger siden det har vært sterk vind fra skiftende retning og påfyll av snø gjennom hele uka. Vedvarende svake lag kan påvirkes, enten av mennesker eller grunnet økt last av snø. Skred på slike lag kan fjernutløses og skredstørrelse er avhengig av hvor mye snø som har samlet seg i leheng.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på løssnø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst, er det vindpåvirket snø med varierende hardhet.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Mandag til onsdag har det gått skred på vegen mot flyplassen i Honningsvåg, på vegen til Havøysund, og på vegen ved Kåfjorden.

Fjellvær, 07.01.2022

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -21 °C til -11 °C på 700 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling. Usikre nedbørprognoser.

Fjellvær, 08.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS