Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 11.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Økende vind vil fortsette å flytte snø inn i leområder mot nord og øst slik at skredproblemet vil opprettholdes. Terrenget i regionen med store flate vidder som vinden kan hente snø fra og flytte dette inn i bratte skråninger gjør at det ikke behøves så altfor mye løssnø i terrenget før snøskredene løsner naturlig. Vedvarende svake lag finnes i snødekket, men virker å være vanskelig å påvirke i ytre strøk. Fjernutløsning av et heng viser likevel at en kan påvirke dette i områder der det er tynt snødekke. Lengre inn i regionen virker det være enklere å påvirke disse både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på løssnø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind tidligere i uka.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Lørdag ble det fjernutløst skred i nordvendt fjellside på fjellskitur vest av Sarnes på Magerøya

Målestasjoner i området har registrert nedbør tilsvarende 10 cm nysnø i løpet av helga, men vi mistenker at det i ytre strøk rundt Magerøya, Havøysund og Nordkynnhalvøya kan lokalt ha fått mer snø enn hva vi har registrert. Det er falt 5 cm nysnø i de sørlige deler av regionen.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -22 °C til -11 °C på 700 moh. Klarvær. Periodevis liten kuling.

Fjellvær, 11.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørvest. -21 °C til -10 °C på 700 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS