Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 17.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Vind opptil kuling og litt nysnø fører til at det fortsatt kan dannes ferske fokksnøflak i noen leheng. Disse vil det være lett for en skiløper å løse ut. Eldre flak fra forrige uke vil etter hvert ha stabilisert seg godt. Vedvarende svake lag finnes i snødekket. Særlig i indre deler av regionen kan disse påvirkes, både som skiløper og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vinden jobbet godt med snødekket. Varierende vindretning har ført til at det har bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger. På topper og andre utsatte steder er det generelt avblåst, mens i lesider har det lagt seg hard, vindpakket snø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes og dette er lettest i indre deler av regionen.

Fjellvær, 16.01.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 17.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -11 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS