Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 18.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker med økende vind og etter hvert regn. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Naturlig utløste skred kan forventes.

Skredfarevurdering

OPPDATERT tirsdag kl. 08:15:
Mye nysnø de siste dagene kombinert med vindøkning tidlig på dagen, vil føre til stor snøtransport inn i leheng. Middels store til store skred kan løsne naturlig.
Om kvelden når temperaturen stiger og nedbøren i lavlandet går over til regn, kan det ventes naturlig utløste, våte flakskred under mildværsgrensa.

Vedvarende svake lag finnes i snødekket. Særlig i indre deler av regionen kan disse påvirkes, både som skiløper og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 18.01.2022

De siste dagene har det kommet noe nysnø i regionen, kombinert med vind opptil kuling fra nordvest. De ferskeste fokksnøflakene ligger dermed i sørøstvendte heng, men varierende vindretning i forrige uke har ført til at det ligger fokksnøflak i flere himmelretninger. På topper og andre utsatte steder er det generelt avblåst, mens i lesider har det lagt seg hard, vindpakket snø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes og dette er lettest i indre deler av regionen.

Mandag gikk det et naturlig utløst, middels stort skred ned mot E69 i sørøstvendt heng i nærheten av Honningsvåg.

Fjellvær, 17.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -11 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS