Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 29.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Ute ved kysten kan litt vind fra nordøst på lørdagen danne tynne fokksnøflak i overflaten, men det ventes ikke nok nysnø til at dette blir et utbredt problem. Fokksnøen fra tidligere i uken vil gradvis stabiliseres og det skal i hovedsak en del til for å få løst ut skred. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel med vekten av en skuter. Da kan skred bli store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet sist helg har fuktet snødekket opp til 400-600 moh. Mandag kom det rundt 10-20 cm nysnø. Kraftig vind fra vest, særlig i ytre strøk har påvirket snødekket. Vinddreining til sørlig vind lørdag vil påvirke snøen i overflata og kan flytte litt snø inn i nye leheng.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Hovedsakelig virker det vanskelig å påvirke disse da de ligger dypt i snødekket, ofte under skarelag. I lavlandet har regnet stabilisert noe av dette. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Fjellvær, 28.01.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nord. -17 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet. Skiftende vindretning gjennom dagen. Av og til opp i frisk bris.

Fjellvær, 29.01.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -18 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS