Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 13.12.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men det kan være lett å løse ut små skred enkelte steder.

Skredfarevurdering

Det er usikkerhet om hvordan lagdelingen i snødekket er, særlig i indre strøk. Det er sannsynlig at der det lå snø på bakken før forrige ukes snøfall, finnes det svake lag av kantkorn og/eller rim. Det kan derfor være lett å løse ut skred i disse områdene.

Det er generelt lite snø i regionen, og lite snø oppå de svake lagene, så stort sett forventes det å bare være mulig å løse ut små skred. Mest snø finnes sannsynligvis i leheng mot sør og vest.

Mandag ettermiddag ventes kuling fra sørvest på kysten, så der kan det finnes noen små ustabile fokksnøflak i le-områder.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. desember 2022

For omtrent en uke siden kom det litt snø (5-20 cm) helt ned til havnivå. På kysten la denne snøen seg rett på bakken, men i indre deler av regionen og over 300-500 moh lå det litt snø fra før. Det har vært perioder med vind fra øst som har pakket snøen i harde flak mange steder.

Bunnen av snødekket består hovedsakelig av kantkorn og skare, men på grunn av få observasjoner er det stor usikkerhet i utbredelsen og egenskapene til eventuelle svake lag, særlig i indre strøk. Ved Honningsvåg er det observert kantkorn ved bakken, men det er ikke vurdert som et potent problem nå.

Fjellvær

Mandag 12. desember 2022

1 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mulighet for en del vind og snø på kysten fra om ettermiddagen, roligere vær i indre deler av regionen.

Tirsdag 13. desember 2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -22 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS