Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 14.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snøvær gir økende skredfare, særlig i ytre strøk. Hold avstand til bratte heng med fokksnø. Skred kan løsne av seg selv.
  • Størst fare fra onsdag morgen

Skredfarevurdering

Vind i ytre strøk først del av dagen vil føre til pålagring av snø i le-områder, og det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø. Men det er generelt lite snø i de kystnære områdene, så eventuelle skred ventes å være små.

I indre deler av regionen er det usikkerhet om hvordan lagdelingen i snødekket er, men det kan fortsatt være lett å løse ut skred i eldre fokksnøflak i høyden, siden disse kan ligge på vedvarende svake lag av rim eller kantkorn.
Det er generelt lite snø i regionen, og lite snø oppå de svake lagene, så stort sett forventes det å bare være mulig å løse ut små skred. Mest snø finnes sannsynligvis i leheng mot sør og vest.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. desember 2022

For omtrent en uke siden kom det litt snø (5-20 cm) helt ned til havnivå. På kysten la denne snøen seg rett på bakken, men i indre deler av regionen og over 300-500 moh lå det litt snø fra før. Det har vært perioder med vind fra øst som har pakket snøen i harde flak mange steder.

Bunnen av snødekket består hovedsakelig av kantkorn og skare, men det er lite observasjoner fra indre strøk, så det er usikkerhet i utbredelsen og egenskapene til eventuelle svake lag. Ved Honningsvåg er det observert kantkorn ved bakken, men det er ikke vurdert som et potent problem nå.

Fjellvær

Tirsdag 13. desember 2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -22 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 14. desember 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -22 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet. Mulighet for kraftig vind og mye nedbør på kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS