Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 13.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Nedbør som snø opp til 20 mm i de mest utsatte områdene sammen med vind fra nordøst ytterst på kysten (Magerøya) vil føre til fersk pålagring av fokksnø i sørvendte heng. Det vil være lett å løse ut skred som er store nok til å begrave en skikjører.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 12. mars 2023

Bygevær fra onsdag har gitt ulike snømengder i regionen. Lørdag morgen ble det målt 12 cm snø siste døgn i Honningsvåg, og 24 cm i Lebesby og Olderfjord. Perioder med vind opp mot liten kuling i fjellet har trolig dannet fokksnø i overflaten med varierende hardhet. Dette gjelder mest kystnære områder. Men også innerst i Porsangerfjorden er det observert drønn i snøen ved skoggrensen på grunn av dårlig bindinger i fokksnøen eller med gammel snøoverflate.

Over mildværsskaren har det dannet seg et tynt lag med små kantkorn, som har uvisst utbredelse, særlig i høyden. Dette vedvarende svake lag har enda ikke visst særlig evne til bruddforplantning i stabilitetstester.

Torsdag ble det observert et lite skred på vei (FV8050), øst for Honningsvåg.

Fjellvær

Søndag 12. mars 2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -20 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest snø i ytre strøk.

Mandag 13. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -20 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS