Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 31.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning opprettholder skredfaren. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Skred kan løsne naturlig.
  • Størst fare til og med onsdag formiddag

Skredfarevurdering

Natt til onsdag er det ventet en ny runde kraftig vind og snøbyger når et lite lavtrykk passerer forbi kysten. Det kan raskt bygge seg opp ferske flak som kan løsne av seg selv når vinden står på. Skredfaren vil være høyest i perioden med mye vind.

Utover dagen vil det være roligere forhold og fokksnøflak vil gradvis stabiliseres.

Om kvelden vil vinden øke på igjen, og der det fortsatt ligger snø tilgjengelig for transport kan det flyttes inn i heng hvor det allerede er lastet inn en del snø fra før.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. januar 2024

Mandag og tirsdag har et kraftig stormsenter fått jobbet godt med snødekket. Svært kraftig vind fra sørvest, kortvarig mildt vær med regn som har nådd høyt til fjells etterfulgt av snøbyger preger nå snødekket.

Flere vedvarende svakt lag er til stede i snødekket, litt avhengig av hvor man er i regionen. Ytterst på kysten finnes det både kantkorn under mildværsskare (fra 8-9.jan.). I store deler av regionen har man ellers nedsnødd kantkorn høyt i snødekket etter siste kuldeperiode og vedvarende svake. Det er uvisst hvor mye kanrkornlagene har blitt påvirket av uværet.

Fjellvær

Tirsdag 30. januar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Liten storm fra vest. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 31. januar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Sterk kuling fra sørvest. -6 °C til -2 °C på 700 moh. Kraftig lavtrykkspassasje med mulig full storm i ytre strøk natt til onsdag. Roligere vindforhold på dagen, før det drar seg til igjen om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS