Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 07.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Et nedsnødd svakt lag kan føre til middels store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Noe nysnø og mye tilgjengelig løssnø i kombinasjon med kraftig vind vil fortsette å bygge opp fokksnøflak, stort sett i i Ø-SØ-vendte hellinger, men pga kraftige kastevinder kan alle retninger bli påvirket.
Den kraftige vinden vil bygge opp strørre og harde flak, der fokksnøen legger seg på ustabil lagdeling fra tidligere i uka ventes det at skred opp i strl 3 kan løsne naturlig. Ferdsel i fjellet frarådes. Skredfaren vurderes til 3-betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. januar 2018

Det siste døgnet til lørdag morgen har det ikke kommet nedbør av betydning, med stedvis NV/NØ frisk bris, med noe transport av snø over i S-hellinger. Det har vært kaldt og ila natten har det klarnet opp. Dagene før dette har det vært snøfall og vind av skiftende retning, slik at det finnes fokksnø eller myke nysnøflak i de fleste himmelretninger. Mye tørr løssnø tilgjengelig, spesielt i lavere og skjerma områder. Gammelt hardt snødekke i bånn fra før mildværet 23/12.

Nysnø i kombinasjon med noe vind har gitt lagdelt snø hvor det kan finnes svake sjikt i form av kantkorn eller rimlag.
Det finnes kantkornlag i alle himmelretninger. Observasjon fra Hol på fredag viser at dette laget kan være aktivt i høyden.



Lørdag meldes det om skiløperutløst tørt flakskred str. 2 i Hemsedal. Også to harmløse naturlig utløst flakskred observert i Hemsedal lørdag.

Torsdag og lørdag meldes det om ferske sprekker i snødekket i Hemsedal. Det ble fredag meldt om drønn i snødekket (kantkornlag) i Hol.

Fjellvær

Lørdag 6. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 7. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Liten storm fra vest, endring til storm fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS