Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 15.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Mye nysnø mandag kombinert vind kan ha gitt myke flak med fersk fokksnø i høyden. Fokksnøen vil stabilisere seg gradvis, men kan i noen heng være lett å løse ut der den ligger over lag av løsere snø eller glatt skare.

Det er mulig å løse ut skred i et svakt lag av kantkorn under fokksnøen med stor tilleggsbelastning. Skredproblemet er hovedsakelig knyttet til områder der fokksnø ligger over gammel snø i N-Ø-vendte terrengformasjoner. Vær obs på drønn og skytende sprekker i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 14. desember 2020

Det har snødd jevnt i desember med østlig vind. Stedvis finnes mye løs snø, særlig i skogen og i terreng skjermet for vind. Der vind fra Ø får tak mer vindpåvirket og fokksnø av varierende hardhet. Mest snø i V-NV-vendt terreng, men i skjermede østvendte formasjoner er det også bra med snø fra tidligere. Underkjølt yr og regn har stedvis ført til regnskare på snøoverflaten.

Det finnes et kantkornlag rundt et tynt skarelag i snødekket over ca 1100 moh. Kantkornlaget har størst utbredelse nord i regionen og i områder med gammelt snødekke i N-Ø-vendt terreng. Observasjoner tyder på at det trolig er vanskeligere å påvirke kantkornlaget nå enn tidligere.
Det finnes også kantkorn ved bakken i skogen og i områder med tynt snødekke.

Observatører meldte i helga om underkjølt regn som ga skare på snøoverflaten. Det ble rapportert om 30 cm nysnø i Hemsedal mandag.

Fjellvær

Mandag 14. desember 2020

12-16 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 15. desember 2020

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS