Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 20.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær obs på ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Faren for våte løssnøskred avtar raskt når temperaturen faller. Nysnøen som kommer antas å feste seg bra til den gamle og fuktige snøoverflaten. På slutten av dagen vil sørlig vind opp i kuling ha bygget opp noen fokksnøflak i nordvendt terreng. En skiløper kan løse ut små flak i disse, selv om temperaturen er gunstig for rask stabilisering.

Det er usikkert hvor langt ned i snødekket mildværet har påvirket, særlig litt opp i høyden. Over tregrensa kan det være mulig å løse ut skred i et svakt lag av kantkorn enkelte steder. Skredproblemet er begrenset til områder der fokksnø ligger over gammel snø i N-Ø-vendte terrengformasjoner.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. desember 2020

Stedvis finnes mye løs snø, særlig i skogen og i terreng skjermet for vind. Der vind fra Ø har fått tak er det mer vindpåvirket og fokksnø av varierende hardhet. Mest snø i V-NV-vendt terreng, Også bra med snø fra tidligere i skjermede østvendte formasjoner. Underkjølt regn/yr har stedvis ført til tynn regnskare på overflaten ved flere anledninger. I løpet av lørdag har varmegrader gitt fuktig snøoverflate de aller fleste steder.

Det finnes et kantkornlag rundt et tynt skarelag i snødekket over ca 1100 moh. Kantkornlaget har størst utbredelse nord i regionen og i områder med gammelt snødekke i N-Ø-vendt terreng. Observasjoner tyder på at det trolig er vanskeligere å påvirke kantkornlaget nå enn tidligere.
Det finnes også kantkorn ved bakken i skogen og i områder med tynt snødekke.

Fra fredag kveld overgang til varmegrader mange steder, lokalt lommer med kuldegrader. Kl. 12 lørdag var det 2 grader på Finse, 4.5 på Geilo og 0 grader i Hemsedal sentrum.

Fjellvær

Lørdag 19. desember 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 20. desember 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -4 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Kan hende sørlig stiv kuling i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS