Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i solvendt bratt terreng, og i leheng og forsenkninger der nysnø kan ha lagt seg på overflaterim eller kantkorn.

Skredfarevurdering

Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan det løsne våte løssnøskred. I høyden kan det være mulig for en skiløper å løse ut middels store skred i fokksnøflak i leheng, spesielt der fokksnøflakene legger seg over rim og overflatekantkorn. Skred i fokksnøen kan også løsne innad i nysnøen eller skli på skaren.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten består av noen cm nysnø på hard skare. Stedvis finnes lommer med mer fokksnø, hovedsakelig i leheng mot vest. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Kantkorn og rim var observert i overflaten før siste snøfall. Utbredelsen av problemet antas å være begrenset til lune formasjoner høyt til fjells.

Fjellvær, 05.05.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -14 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS