Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider der nysnø kan ha lagt seg på et svakt lag med overflaterim eller kantkorn, og i bratt terreng der snødekket varmes opp utover dagen.

Skredfarevurdering

Oppdatert kl. 08: Det er lett for en skiløper å løse ut skred i ustabile fokksnøflak. Tidligere i uken kom det nysnø på østlig til sørøstlig vind som dannet fokksnøflak i leheng mot nord og vest. Tykkelsen på flakene varierer, men er størst der det kom mest snø. Fokksnøen kan noen steder ligge på et svakt lag av overflaterim eller kantkorn, her er det svært lett for en skiløper å løse ut skred. I disse områdene vi det ta lengre tid før fokksnøen stabilisere seg. Ellers forventes en gradvis stabilisering av fokksnøen pga. gunstige temperaturer. Der snøoverflaten varmes opp utover dagen, pga høyere temperaturer eller sol, kan det løsne våte og tørre løssnøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

I høyden består snøoverflaten av nysnø på skare. Vind fra øst har flyttet nysnøen inn i leheng mot vest og dannet små fokksnøflak. Før nysnøen fantes det kun små lommer med tørrsnø i leheng mot nord. I lavere høydenivå og i bratte solsider er det skare, som bløtes opp utover dagen. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Kantkorn og rim var observert i snøoverflaten før siste snøfall. Utbredelsen av problemet antas å være begrenset til lune formasjoner høyt til fjells.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -14 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS