Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 08.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider der nysnø kan ha lagt seg på et svakt lag med overflaterim eller kantkorn, og i bratt terreng der snødekket varmes opp utover dagen.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut middels store skred der fokksnøflak fra tidligere i uken ligger på rim eller kantkorn, Nordvestvendte heng i høyden er mest utsatt. Det vil ta tid før flakene stabiliserer seg. Der fokksnøflakene ligger rett på løsere nysnø eller smelteformer er det vanskeligere å løse ut skred. Her forventes det en gradvis stabilisering av fokksnøen. Der snøoverflaten varmes opp utover dagen, pga høyere temperaturer eller sol, kan det løsne enkelte løssnøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

I leheng mot vest og nord er det myke fokksnøflak av varierende tykkelse. Disse ligger noen steder over et svakt lag av kantkorn, dannet på det gamle harde snødekket. Ellers er snødekket smelteomvandlet, med noen cm nysnø oppå skaren. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Kantkorn og rim var observert i snøoverflaten før siste snøfall. Observasjoner tyder på at problemet er mest utbredt i norvestvendte leheng under myke fokksnøflak. Fredag rapporteres det om flere drønn i leheng mot nordvest ved Hallingskarvet.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 08.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS