Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 09.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker mot kvelden. Et vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Det er svært lett for en skiløper å løse ut skred der fokksnø ligger på et svakt lag av kantkorn og rim. Vind og nysnø vil gi pålagring av allerede ustabile fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Enkelte skred kan bli store. Skred kan fjernutløses, så hold god avstand til både løsneområder og utløpsområder. Skred i fokksnøen kan påvirke og utløse skred i eldre og dypere vedvarende svake lag. Disse lagene ligger stort sett under hard og bærende snø, og er derfor vanskelig å påvirke for en skiløper. Vær oppmerksom på at når temperaturen stiger utover kvelden og overliggende lag svekkes kan bli lettere å påvirke dype, vedvarende svake lag. I lavere terreng vil regn og stigende temperaturer utover dagen svekke snødekket, og gi økt fare for våte løssnøskred og enkelte glideskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

I leheng mot vest og nord er det myke fokksnøflak av varierende tykkelse. Disse ligger noen steder over et svakt lag av kantkorn, dannet på det gamle harde snødekket. Ellers er snødekket smelteomvandlet, med noen cm nysnø oppå skaren. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Temperaturen er økende, men det forventes fortsatt at det skal stor belastning til for å påvirke disse lagene.

Kantkorn og rim var observert i snøoverflaten før siste snøfall. Observasjoner tyder på at problemet er mest utbredt i norvestvendte leheng under myke fokksnøflak. Fredag rapporteres det om flere drønn i leheng mot nordvest ved Hallingskarvet.

Fjellvær, 08.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS