Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 10.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Regn og plussgrader til fjelltopphøyde, gir økende fare for våte flak- og løssnøskred. Unngå ferdsel i nærheten av og under skavler.

Skredfarevurdering

Nedbøren fortsetter i kombinasjon med høye temperaturer. Dette fører til at ferske fokksnøflak som har lagt seg over overflaterim svekkes og sannsynligheten for våte flak- og løssnøskred øker. Vær oppmerksom på at høye temperaturer også kan reaktivere dypere vedvarende svake lag i det gamle snødekket. Noen store naturlig utløste skred kan derfor forekomme. I lavere terreng vil regn og stigende temperaturer utover dagen svekke snødekket, og gi økt fare for våte løssnøskred og enkelte glideskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndagens snøfall og vind fra SØ har gitt nye fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse mot nord og vest. Flere steder i høyfjellet kan disse ha lagt seg over rim og kantkorn i gammel snøoverflate, eller over tidligere ustabile fokksnøflak. Noen steder er snøen ubunden. Ellers veksler snøoverflaten mellom eldre hard fokksnø i fjellet, skare og noe løs nysnø som vil bli våt og fuktig. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Temperaturen er økende, og det fører til at eldre vedvarende svake lag kan svekkes når varmen trenger dypere i snødekket.

Et middels stort flakskred observert i nordvestheng lørdag på Hemsedalsfjellet. Trolig skiløperutløst.

Kantkorn og rim var observert i snøoverflaten før siste snøfall. Observasjoner tyder på at problemet er mest utbredt i norvestvendte leheng under myke fokksnøflak. Det er observert flere drønn siste dager og rim og kantkorn har blitt dannet i overflaten også lørdag.

Fjellvær, 09.05.2021

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

10-14 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. 0 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS