Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 11.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Plussgrader til fjelltopphøyde opprettholder faren for våte flak- og løssnøskred. Unngå ferdsel i nærheten av og under skavler.

Skredfarevurdering

Varmen fortsetter og snødekket svekkes. Dette opprettholder faren for naturlig utløste våte skred når dagen er på det varmeste. Selv om nedbøren gir seg vil det ta tid for vannet å drenere gjennom snødekket. Dette kan føre til mange naturlig utløste våte flakskred der rim har føyket ned. Varmen kan også reaktivere dypere vedvarende svake lag i det gamle snødekekket og gi enkelte store skred. Faren for glideskred er også tilstede så lenge varmen står på.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er preget av nedbør og stigende temperaturer søndag og mandag. Nysnø fra søndag ligger nå fuktig og våt i mange himmelretninger. Plussgrader til de høyeste toppene mandag gjør at fokksnøen som ikke har blitt påvirket av varme etter påske gradvis blir fuktig og våt. I solvendt terreng og under ca 1000 moh. er snødekket stort sett smelteomdannet etter siste ukers solpåvirkning. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Temperaturen er økende, og det fører til at eldre vedvarende svake lag kan svekkes når varmen trenger dypere i snødekket.

Et middels stort flakskred observert i nordvestheng lørdag på Hemsedalsfjellet. Trolig skiløperutløst.

Kantkorn og rim som har ligget nært overflata blir nå svekket av smeltevann som trenger ned i snødekket. Det er observert flere drønn siste dager.

Fjellvær, 10.05.2021

10-14 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. 0 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. 0 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS