Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 12.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Regn kan gi naturlig utløste skred og dype vedvarende svake lag kan bli aktive. Enkelte skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Tirsdagens oppholdsvær og mulighet for utstråling og nattefrost i høyden har stabilisert snødekket noe. Fortsatt høye temperaturer og regn utover dagen, vil gi snøsmelting. Våte løssnøskred vil være mest aktuelt der nedbør har kommet som snø siste dager og skyggesider i høyfjellet hvor snøen ikke har vært utsatt for mye sol og varme tidligere. Disse vil være lett for skiløper å løse ut og kan også løsne naturlig i bratt terreng. Vann som drenerer gjennom snødekket kan aktivere eldre vedvarende svake lag, eller føre til opphopning av vann over skarelag. Enkelte store våte flakskred kan derfor fortsatt forekomme. Faren for glideskred og skavelbrudd gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er preget av nedbør og stigende temperaturer siden søndag. Plussgrader til de høyeste toppene siden mandag gjør at fokksnøen som ikke har blitt påvirket av varme etter påske gradvis blir fuktig og våt. I solvendt terreng og under ca 1100 moh. er snødekket stort sett smelteomdannet etter flere runder med sol og tidligere mildvær. Under 1000 moh. er det begrenset med snø i sørsider. Mest snø finnes i nordlig sektor.

Enkelte steder kan det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket og ved bakken. Temperaturen er økende, og det fører til at eldre vedvarende svake lag kan svekkes når varmen trenger dypere i snødekket.

Kantkorn og rim som har ligget nært overflata,ventes nå å være nøytralisert av regn og varme .

Fjellvær, 11.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. 0 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 12.05.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -3 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS