Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 15.03.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. I noen få heng kan vedvarende svake lag påvirkes ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold. I noen få heng kan det være mulig å løse ut skred på svake lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Vær obs på at områdene der svake lag finnes sammenfaller med der det er interessant å ferdes på ski.
I bratt solvendt terreng kan det være mulig å løse ut små løssnøskred utover dagen. Slike skred kan få stor konsekvens i nærheten av terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 14. mars 2022

Det er lenge siden forrige snøfall. I fjellet er snøoverflaten stort sett vindpåvirket og hard. I skjerma østvendte leformasjoner kan det ligge løsere snø. En del steder er snøoverflaten omdannet til kantkorn, som gir raskt skiføre.

Med tynt snødekke mange steder, stabilt vær, og store temperaturvariasjoner gjennom døgnet omvandles snøen mot mer kantkornet snø. Det er likevel ikke observert ugunstige egenskaper som tilsier at svake lag høyt i snødekket vil være lette å påvirke.
Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket, men observasjoner siste tiden viser at disse generelt er vanskelige å påvirke.

Overflaterim har vært observert flere steder i regionen de siste dagene. Utbredelsen vil være størst i nordvendte heng der sola ikke bryter ned overflaterimet.
Målestasjonene på Oldebråten ved Geilo og på Hollekolten ved Hemsedal viser store variasjoner i temperatur gjennom døgnet, fra -16 til +3 grader.

Fjellvær

Mandag 14. mars 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 15. mars 2022

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS