Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 25.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med våt løs snø. Lavest skredfare på morgenen. Det kan også finnes vedvarende svake lag i snødekket høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Skredfaren er liten i lavereliggende områder og i terreng som vender mot sola, hvor all snøen er smelteomvandlet. Vær likevel obs på at det er lett å løse ut små skred i bratt terreng der snøen er våt og løs.

Høyt til fjells kan det være mulig å løse ut skred på et svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. I områder med tynt snødekke eller der sola svekker flaket over kan være lettere å påvirke kantkornlaget.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Generelt er det nå våt smelteomvandlet snø, men høyt til fjells kan det fortsatt være tørr snø i terreng mot nord.
Snøfordelingen er ujevn. I vest- og sørvendt terreng er det lite snø. I øst- og nordvendt terreng ligger det fortsatt bra med snø. Det er mest snø vest i regionen, og relativt lite rundt feks. Hemsedal.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn over skare. Dette laget er observert i nord- og østvendte fjellsider nord i regionen og viste tidligere god evne til bruddforplantning. Det er nå en stund siden det er observert faretegn, og i naboregion Jotunheimen viser ferske observasjoner at kantkornlag høyt i snødekket generelt er vanskelige å påvirke. Det antas at dette også gjelder for Hallingdal.
Ved bakken finnes kantkorn og begerkrystaller som er dekket av hard og bærende snø.

Fjellvær, 24.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -6 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nord. -6 °C til 8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS