Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratte heng med våt løs snø. Lavest skredfare på morgenen. Det kan også finnes vedvarende svake lag i snødekket høyt til fjells.

Skredfarevurdering

I terreng som vender mot sola vil det være lett å løse ut små skred i bratt terreng der snøen er våt og løs. Høyt til fjells kan det, noen få steder, være mulig å løse ut skred på et svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Vær oppmerksom i områder med tynt snødekke eller der sola svekker overliggende flak der det kan være lettere å påvirke kantkornlaget.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I terreng som får sol er snødekket smelteomvandlet og veksler mellom hardt ved nattefrost og gradvis tining ut over dagen. Høyt til fjells kan det fortsatt finnes tørr snø i terreng vendt mot nord. Snøfordelingen er ujevn. I vest- og sørvendt terreng er det lite snø. I øst- og nordvendt terreng ligger det fortsatt bra med snø, særlig vest i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn over skare. Dette laget er observert i nord- og østvendte fjellsider nord i regionen og viste tidligere god evne til bruddforplantning. Det er imidlertid en stund siden det er observert faretegn, og det antas kantkornlag er generelt vanskelig å påvirke. Ved bakken finnes kantkorn og begerkrystaller som er dekket av hard og bærende snø.

Fjellvær, 26.04.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.04.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -7 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS