Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 30.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile skredforhold. Dersom sola titter fram kan skiløpere utløste våte skred i bratte solvendte fjellsider.

Skredfarevurdering

Skredforholdene er generelt stabile med et snødekke som i hovedsak er hardt og smelteomvandlet. Vær oppmerksom på utglidningsfare. Dersom sola titter fram vil det i bratte heng med direkte solinnstråling være lett å løse ut små våte løssnøskred.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I terreng som får sol er snødekket smelteomvandlet og veksler mellom hardt ved nattefrost og gradvis tining ut over dagen ved sol. På de høyeste fjelltoppene finnes det fortsatt innslag av tørr snø i terreng vendt mot nord.
Snøfordelingen er ujevn. I vest- og sørvendt terreng er det lite snø. I øst- og nordvendt terreng ligger det fortsatt bra med snø, særlig vest i regionen.

Et vedvarende svakt lag av kantkorn over skare var tidligere et aktivt skredproblem i regionen. Det har i all hovedsak blitt smelteomvandlet eller ligger begravd under harde lag med smelteomvandlet snø og betraktes ikke som et skredproblem per dags dato.
Ved bakken finnes store og fuktige begerkrystaller som er dekket av hard og bærende snø.

Fjellvær, 29.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -9 °C til 2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 30.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -8 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS