Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 06.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er mulig å løse ut våte skred i bratte fjellsider. Unngå opphold under glidesprekker. Hold avstand til Skavler.

Skredfarevurdering

Mildt vær helt opp i høyfjellet og litt nedbør, i hovedsak som regn, gir et fuktig snødekke utover dagen. Muligheten for våte skred øker. Vær oppmerksom på utglidningsfare på hardt snødekke.

Det er en mulighet for at enkelte glideskred kan løsne av seg selv.
Unngå opphold under glidesprekker.

Hold god avstand til skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 5. mai 2022

I terreng som får sol er snødekket smelteomvandlet og veksler mellom hardt ved nattefrost og gradvis tining utover dagen ved sol. På de høyeste fjelltoppene finnes det fortsatt innslag av tørr snø i terreng vendt mot nord.
Snøfordelingen er ujevn. Etter en snøfattig vinter begynner det nå å tære på snøen, også i østvendt terreng, selv om østvendte hellinger vest i regionen for noen dager siden fikk innblåst noen mindre mengder fokksnø.

Et vedvarende svakt lag av kantkorn over skare har i all hovedsak blitt nøytralisert av mildvær eller ligger begravd under harde lag med smelteomvandlet snø. Det betraktes ikke som et skredproblem per dags dato.
Ved bakken finnes store og fuktige begerkrystaller som er dekket av hard og bærende snø.

Fjellvær

Torsdag 5. mai 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris til liten kuling i utsatte områder.

Fredag 6. mai 2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -2 °C til 6 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til liten kuling i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS