Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Mildvær og regn kan føre til at snøskred løsner av seg selv. Hold god avstand til alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Kraftig og varm vind fra sørvest gir fare for naturlig utløste skred. Lengst vest i regionen ventes det også nedbør. Først som regn og når det blir kaldere som snø.
Vær oppmerksom på at det er vanskelig å vite når våte skred løsner. Skred kan løsne en stund etter det har blitt litt kaldere, særlig der snødekket er tykt og der det finnes dype vedvarende svake lag.

Det vil også være lett å løse ut snøskred i den våte snøoverflaten og noen kan løsne naturlig.

I høyden vil det kunne komme noe nysnø utover dagen og i kombinasjon med vind. Små ustabile ferske flak kan da legge seg opp i leheng.
Skredfaren vil være størst vest i regionen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 24. januar 2023

Det er mer snø enn normalt i regionen og stort sett er alt terreng snødekt.
Over tregrensa er det varierende fasthet på snøen i alle himmelretninger.
Det ligger stedvis mye ubunden snø i skjerma formasjoner og i skogen.

Det er et tydelig vedvarende svakt lag med kantkorn i bunn av snødekket i hele regionen. Det har jevnlig vært rapportert om faretegn som skytende sprekker og drønn i snødekket, spesielt der snødekket er tynt. Tidligere har det også vært flere mindre skiløperutløste skred som er løst ut på kantkornlaget.

Søndag var det et personutløst str.3 skred i østvendt heng på Blåbergi ved Strandavatnet. Lørdag var det et personutløst flakskred i sørøst-vendt heng på Nibbi i den nylige innblåste fokksnøen, samt et naturlig utløst på Skogshorn i østvendt heng.

Før vind fra vest på mandag og snøtransport inn i østvendt terreng ble det rapportert om velutvikla rimkrystaller i overflaten. Det er uvisst om de er intakte under siste dagers fokksnø.

Fjellvær

Tirsdag 24. januar 2023

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra vest. -2 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling. Mest nedbør i vest

Onsdag 25. januar 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1700 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense mot kvelden

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS