Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 26.01.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vær likevel forsiktig i leområder med fokksnø i høyfjellet. Kantkorn i snødekket kan påvirkes på tynt snødekke ved stor belastning.

Skredfarevurdering

Det blir kaldere og snødekket ventes å bli stabilt relativt raskt. Faren for naturlig utløste skred opphører.
I høyfjellet, spesielt vest i regionen kan det ha lagt seg opp områder fokksnø i øst- og nordvendt terreng.

Det er nå lite sannsynlig å løse ut snøskred som løsner ved bakken siden det svake laget er dekket av hard snø. Vær likevel obs på at det kan være mulig enkelte steder der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 25. januar 2023

Mildvær på tirsdag og onsdag har smeltet mye snø og komprimert snødekket. Snøoverflaten er smelteomvandlet til fjelltopphøyde på onsdag ettermiddag. Det er fremdeles generelt mye snø i regionen, men snødekket og snøoverflaten fremstår på onsdag som om det var vår.

Før mildværet hadde snødekket et tydelig lag av kantkorn i bunnen i alle høydenivå og himmelretninger. Fukt og varme vil over tid nøytralisere kantkorn i snødekket, men tilstanden på kantkorn og stabiliteten i snødekket er per onsdag ettermiddag forbundet med usikkerhet.

Onsdag formiddag er det kraftig vestavind og +2 grader i Hemsedal skisenter på 1344 moh.

Fjellvær

Onsdag 25. januar 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1700 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense mot kvelden

Torsdag 26. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS