Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 22.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred i leområder mot V-N på grunn av nysnø og vind. Problemet vil være begrenset til noen leheng, og skred ventes å bli små eller middels store. Det skal mer til for å løse ut skred i mandagens fokksnø i østvendte leområder, men skred som løsner kan bli store.

Det skal mye til for å påvirke vedvarende svakt lag ved bakken, men vær forsiktig i områder med tynt snødekke. Det kan stedvis ligge et svakt lag av kantkorn høyt i snødekket under fokksnø, men foreløpig er utbredelsen usikker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. februar 2023

Snøoverflata er for det meste hard etter kraftig vind i høgfjellet. I formasjoner godt skjermet for vær fra vest-nordvest kan det ligge mykere snø. I lavlandet har det vært mildvær og gjenfrysning av snøoverflaten.

Det har vært observert svakt lag av rim enkelte steder.

Vedvarende svake lag av kantkorn finnes både rundt skarelag og ved bakken. Det er observert et kantkornlag under fokksnø høgt i snødekket, senest lørdag vest for Geilo. Det er usikkerhet til utbredelsen av dette laget.

Fjellvær

Tirsdag 21. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 22. februar 2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst. -7 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest vind midt på dagen. Mest nedbør i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS